Toch niet gevonden?
Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.
Neem contact opAls je op de website niet gevonden hebt wat je zocht, helpen de antwoorden op de veelgestelde vragen je hopelijk verder. Klik op het onderwerp van je vraag en laat je wijzer maken.
9 vragen
Bij zowel een eerste- als een tweedegraadslesbevoegdheid specialiseer je je in één schoolvak of beroepsprofiel. Met een eerstegraadsbevoegdheid mag je vervolgens lesgeven in de onder- en de bovenbouw van havo en vwo, terwijl je met een tweedegraadsbevoegdheid alleen les mag geven in de onderbouw van havo en vwo. Daarnaast mag je met beide bevoegdheden lesgeven in:
• het vmbo;
• het voortgezet speciaal onderwijs;
• het praktijkonderwijs;
• het middelbaar beroepsonderwijs (mbo);
• het primair onderwijs (als jouw vak daar gegeven wordt).
Je kunt een voltijd- of een deeltijdopleiding doen. Doe je een voltijdopleiding dan heb je meestal drie dagen school en loop je twee dagen stage. Doe je een deeltijdopleiding dan ga je meestal één dag in de week of twee avonden in de week naar school. Je kunt een deeltijdopleiding ook met een baan van een paar dagen per week doen. Vergeleken met een voltijdopleiding moet je meer zelfstudie doen. Bij de meeste lerarenopleidingen loop je dan één dag in de week stage.
Meer informatie
Of je recht hebt op vrijstellingen of je opleiding kunt verkorten, is afhankelijk van je achtergrond en de lerarenopleiding. Je kunt daarom het beste in gesprek gaan met de opleidingscoördinator.
Kom je uit een andere sector en wil je werken in het onderwijs, dan ben je een zij-instromer. Dit is echter iets anders dan een ‘zij-instromer in het beroep’ (ZiB). De ZiB is een van de routes die je als zij-instromer kunt kiezen, afhankelijk van je vooropleiding. Als ZiB’er begin je meteen (betaald) voor de klas, ben je verantwoordelijk voor je eigen klassen en daarnaast doe je een lerarenopleiding.
Over het algemeen is een hbo- of wo-diploma nodig om als zij-instromer in het beroep aan de slag te gaan. In sommige situaties zijn er andere mogelijkheden. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact op voor een persoonlijk adviesgesprek.
Er zijn verschillende subsidies en studiekostenregelingen, elk met hun eigen voorwaarden. Zo zijn er subsidies voor nieuwe leraren, maar ook voor herintreders en leraren die willen doorgroeien. De meest actuele informatie vind je op de site van het Onderwijsloket.
Start je met een voltijd- of deeltijdstudie met stage, dan krijg je nog geen salaris. Soms krijg je wel een stagevergoeding. Kies je voor deeltijd, dan kun je er ander werk naast doen of deeltijd werken in het onderwijs. Start je als ‘zij-instromer in het beroep’ (ZiB), dan krijg je wel meteen salaris.
Meer informatie
Midden Nederland Leert is een onderwijsregio voor voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Wil je in het basisonderwijs werken, ga dan naar de site van Transvita.
Midden Nederland Leert is een onderwijsregio voor voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Om in het hoger onderwijs te werken heb je een master nodig. Verder kun je zelf de vacatures in de gaten houden.
6 vragen
Jij als statushouder betaalt niets voor de bijscholing. We vragen jouw gemeente de kosten van het traject te betalen.
Je kunt bij jouw gemeente behoud van uitkering aanvragen zo lang de bijscholing duurt. Doe dat zeker! Want het is niet realistisch om naast de bijscholing te werken. Je hebt iedere week twee lesdagen en twee tot drie stagedagen plus huiswerk.
Als je onder de nieuwe Wet inburgering 2021 valt, kun je bij jouw gemeente een bijdrage in de reiskosten aanvragen. Een gemeente is niet verplicht de reiskosten helemaal te vergoeden.
Val je onder de oude wet, ben je lid van het UAF en heb je een intakegesprek gehad? Dan kun je via het UAF een reiskostenvergoeding aanvragen.
Je kunt vrijstelling vragen aan je gemeente. Je krijgt namelijk tijdens de bijscholing veel uren les in de Nederlandse taal. Na de bijscholing beheers je het Nederlands op B2-niveau. Een gemeente kan besluiten dat je de taalcursus na de bijscholing alsnog moet volgen.
Hogeschool Utrecht neemt taaltoetsen bij je af voor schrijven, lezen, spreken en luisteren op B1-niveau. Als je slaagt voor deze toetsen, je diploma is erkend en gewaardeerd, dan kun je deelnemen aan het traject.
Op dit moment is er nog geen bijscholing voor het basisonderwijs. Er zijn misschien wel andere mogelijkheden. Neem hiervoor contact met ons op.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.
Neem contact op