“De eerste vier stappen naar een baan in het onderwijs in Nederland”

  1. Goed Nederlands. Zorg dat je spreken, luisteren, schrijven en lezen minimaal op B1-niveau is. Lukt dat nog niet? Vraag je contactpersoon bij de gemeente naar extra taallessen.
  2. Vraag via de website van IDW een waardering aan voor je diploma in Nederland.
  3. Controleer of jouw onderwijsbevoegdheid ook erkend wordt in Nederland. Dit doe je via de website van DUO.
    Heb je problemen met stap 2 of 3? Vraag je contactpersoon bij de gemeente om hulp.
  4. Nu ben je klaar voor de volgende stap: aanmelding voor de taaltoets. Stuur ons een bericht, dan helpen wij je hiermee verder.

De vakken

In onze regio hebben we vooral behoefte aan leraren die Nederlands, Duits, Je kunt een bijscholing doen voor de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, techniek, informatica, Duits en Frans. In deze vakken is veel werk te vinden.

Ervaringen van anderen

Ben je nieuwsgierig naar de ervaringen van anderen? Lees hun verhalen.

Statushouders

Bijscholing

Je vak is hetzelfde, maar het Nederlandse onderwijs is anders ingericht dan je gewend bent. En wat wordt er van een docent verwacht? Dat en meer leer je in de bijscholing die je via Midden Nederland Leert kunt doen. De bijscholing duurt tien maanden. Het programma bestaat uit:

  1. oriëntatie op het Nederlandse onderwijssysteem;
  2. lessen in: didactiek, vakdidactiek, pedagogiek, taallessen Nederlands (NT2) en vaktaal;
  3. een stageplek op een vo- of mbo-school;
  4. een sollicitatieworkshop.

Je krijgt les op de Hogeschool Utrecht. Zij bemiddelen een stageplaats voor jou. Je volgt de eerste vijf maanden twee dagen les en je loopt twee dagen stage per week. De tweede vijf maanden heb je wekelijks één lesdag en twee of drie stagedagen. Daarna ben je klaar om in Nederland op een school te werken. Wil je meer weten over de bijscholing? Neem contact op.

Werk je bij een gemeente en zoek je informatie over statushouders voor de klas? Op de site Statushoudersvoordeklas is veel informatie te vinden.

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig? Kijk bij de veelgestelde vragen of neem contact op. We helpen je graag.

Ik wil een persoonlijk gesprek