- Nieuws
Het schoolleidersberaad. Ooit van gehoord? Misschien niet, want het schoolleidersberaad van onderwijsregio Midden Nederland Leert is nog maar een paar maanden jong. Daarom in deze nieuwsbrief een interview met schoolleiders Thimo Jansen en Arnoud Messelink, beiden lid van het schoolleidersberaad, Thimo als voorzitter.
“Het schoolleidersberaad is een leuke en betrokken club van schoolleiders, van team-/ afdelingsleider tot rector/ directeur, die vanuit hun rol meebouwen aan de onderwijsregio”, beschrijft Arnoud. Thimo voegt daaraan toe dat het beraad de stem van de schoolleiders laat horen in de onderwijsregio. Het beraad is een afspiegeling van onderwijstype en geografische ligging. “We zijn niet alleen een leuk praatgroepje, we hebben daadwerkelijk invloed op de inhoudelijke koers van de onderwijsregio. Daar zit duidelijk de meerwaarde van het schoolleidersberaad voor mij. We kunnen de stem van onze achterban laten horen. We zijn een adviserend orgaan dat ook zelf initiatieven kan ondernemen om actuele thema’s op tafel te brengen. De voorzitter neemt zitting in het bestuur van de onderwijsregio en ook in de algemene ledenvergadering zijn we vertegenwoordigd.”
Over de eigen schaduw heen
Het grote thema is natuurlijk het vergroten van de instroom en het zorgen voor behoud van schoolleiders en leraren. Een aantal leden van het beraad inventariseert op dit moment de behoeftes voor oriëntatie-, intervisie- en inductieactiviteiten voor schoolleiders, waarbij ook samengewerkt wordt met instituten en besturen die al trajecten en opleidingen hebben. Er wordt gekeken hoe dit elkaar zou kunnen versterken. Thimo is betrokken bij het oriëntatietraject van de VO Academie en hoort in die hoedanigheid regelmatig verhalen over schoolleiders die uitvallen, veelal in het middenmanagement. Ook zag hij dat in zijn omgeving gebeuren. “Dat motiveert mij om daar iets aan te doen. Ik weet hoe pittig het is, want ook ik heb het ooit moeten leren met vallen en opstaan. Door nu als schoolleidersberaad hier mee aan de slag te gaan en in de onderwijsregio de krachten te bundelen kunnen we echt bijdragen aan het verminderen van de tekorten. Dat kun je niet alleen, daar heb je massa voor nodig. En daarbij moeten we over onze eigen schaduw heengaan. Ik merk dat er nog allemaal reflexen zijn die maken dat je vanuit je eigen positie denkt, ook bij mezelf. Het is zaak die gewoonte te doorbreken, zodat er allerlei nieuwe samenwerkingen tot stand kunnen komen.”
Coalition of the willing
Ook Arnoud ziet het schoolleidersberaad als een belangrijk vehikel om werving, behoud en opleiden van schoolleiders op te pakken. Op voorhand was hij wat sceptisch over het fenomeen onderwijsregio. Dus hij dacht: instappen werkt dan beter dan aan de zijlijn blijven staan. Bovendien vindt hij het interessant om naast zijn gewone werk op regionaal niveau actief te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en andere inzichten op te doen. “Ik heb zelf allerlei functies gehad in het onderwijs, van leerkracht tot bestuurder. Vanuit die ervaring hoop ik iets bij te kunnen dragen aan de verbinding tussen deze groepen wat nodig is om de uitdagingen daadwerkelijk aan te kunnen pakken.” Thimo is enthousiast over die ‘coalition of the willing’. “Je werkt met mensen die kansen zien, die in wíllen stappen. Als het goed is, heeft dat een olievlekwerking. Je ziet het met leernetwerken van studenten op school bijvoorbeeld. Een aantal besturen is daarmee succesvol begonnen, maar nu begint het rond te gaan en willen meer scholen ermee aan de slag.
Deel ideeën met het schoolleidersberaad
Een belangrijk speerpunt van het schoolleidersberaad is het bij elkaar brengen van schoolleiders, hen informeren over wat er speelt en hun zorgen, ideeën en mogelijkheden laten horen in de onderwijsregio. Het is voor het beraad helaas niet haalbaar om alle MT’s af te gaan, maar er zijn wel plannen om een aantal mini-conferenties te organiseren waar schoolleiders uit de regio elkaar kunnen ontmoeten. Ook wordt er gesproken over intervisiebijeenkomsten. Natuurlijk zijn er al allerlei netwerken voor schoolleiders, maar nog niet gericht op de samenwerking binnen Midden Nederland Leert. Thimo: “Als onderwijsregio ben je samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het opleiden van studenten en werving en behoud van leraren en schoolleiders. Dan is het goed dat we elkaar leren kennen en elkaars kennis en expertise delen”. Neem vooral contact op met de leden van het schoolleidersberaad als je vragen hebt, of ideeën wilt delen.
Ook interessant
Bekijk allesZij-instroom in het beroep: leren voor de klas
Zij-instromer Walter Hendriks staat voor de klas als docent Nederlands en vertelt over zijn ervaringen.
Zij-instromers en statushouders
Theo Douma ziet zij-instromers en statushouders als een welkome versterking voor het onderwijs.
Traject Statushouders voor de klas, een succesverhaal
Güven volgde het traject Statushouders voor de klas en is nu docent wiskunde en rekenen bij Ithaka ISK.
Over Midden
Nederland leert
Genoeg goede mensen voor de klas en in de school, dat is onze doelstelling. Ontdek hoe we dat doen.