Hoe houd je het werk uitdagend genoeg? Hoe blijf je gemotiveerd? En wat maakt het vak van leraar aantrekkelijk voor zij-instromers? Het zijn zomaar een paar vragen waar het lerarenberaad van onderwijsregio Midden Nederland Leert zich over buigt. In deze nieuwsbrief laten we Anouk Bijvank (voorzitter) en Bob Verdonck aan het woord. Beiden zijn docent, Anouk bij de Gooise Scholen Federatie en Bob aan Het Nieuwe Lyceum. Ze bruisen van de ambitie om écht iets te betekenen in de uitdagingen waar leraren tegenaan lopen.

 “Midden Nederland Leert is de enige onderwijsregio waar leraren meepraten en invloed hebben op het beleid. Hoe dat precies werkt, gaan we ontdekken, want we zijn nog in oprichting”, vertelt Bob. Anouk: “Het lerarenberaad is dé plek waar we met elkaar nadenken over plannen voor zo goed mogelijk onderwijs, zonder de concurrentie aan te gaan. We zoeken juist de samenwerking op. Ook met het schoolleidersberaad, we hebben tenslotte dezelfde belangen. Het lerarenberaad kan dingen bereiken die op je eigen school niet kunnen, maar in de onderwijsregio wel.”

Bob Verdonck, lerarenberaad

Gluren bij de buren

Werkdruk, tekorten, instroom, behoud, maar ook slimmer werken zijn onderwerpen op de agenda. Bob ziet genoeg mogelijkheden: “Ik zie in mijn eigen werk dat ik dingen doe, waarvan ik me ook kan afvragen of het wel echt nodig is. We mogen kritisch kijken naar ons werk en meer durven. Ik zie het lerarenberaad als een orgaan waar we met z’n allen creatieve oplossingen verzinnen. We zijn docent geworden om kennis en kunde te delen, waarom dan niet met elkaar? Dat vraagt er ook om dat je je soms kwetsbaar op moet stellen en tegen een collega zegt dat iets je niet lukt. Samen gaat echt zoveel makkelijker. Je hoeft echt niet altijd zelf het wiel uit te vinden, ga gluren bij de buren! Ik heb in het lerarenberaad al verschillende dingen geleerd van hoe anderen iets aanpakken.”

Je moet er aan toe zijn

“Als niemand weet hoe het moet, zie ik dat als een kans. Ik vind het leuk om iets nieuws op te bouwen, daarom ben ik lid geworden van het lerarenberaad”, vertelt Anouk. “Het lesgeven blijft leuk, maar door dit soort dingen wordt mijn werk nog interessanter. Het vergroot mijn netwerk en is natuurlijk ook goed voor mijn eigen ontwikkeling. Met het lerarenberaad begeef ik me in een ander speelveld dan binnen de school. Het allerleukste vind ik dat ik echt iets bij kan dragen. We maken met elkaar plannen die worden meegenomen in een subsidieaanvraag. Vervolgens gaat een programmamanager het daadwerkelijk uitvoeren, dat doen we dus niet zelf. Lid worden van het lerarenberaad is misschien niet voor iedereen, je moet er aan toe zijn in je carrière. Is dat het geval, dan is dit een geweldige plek om te zijn. Hier kun je een verschil maken en je stem laten horen.”

Laat je ideeën horen

Nog lang niet iedereen kent het lerarenberaad. Daar ligt nu een belangrijke taak voor de kersverse leden van het lerarenberaad: de verbinding zoeken met de achterban. Bob: “We hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk zo goed mogelijk onderwijs bieden. Heb je daar ideeën over, dan horen wij ze graag. Anouk vult aan: “We kunnen nog wel een aantal leden gebruiken, dus wil jij je ervaringen als leraar inbrengen om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden, neem dan contact op.”

Interesse in deze carrièrestap? Heb je ideeën of vragen? Neem contact op met Anouk, abijvank@gsf.nl of Bob, ver@hetnieuwelyceum.nl.