- Nieuws
Student op School matcht studenten uit het hoger onderwijs aan scholen in de onderwijsregio Midden Nederland Leert. Amy van Dijk is projectleider Student op School bij de Universiteit Utrecht. Zij richt zich vooral op alle zaken rondom de middelbare scholen, terwijl assistent-projectleider Gianluca Massaro verantwoordelijk is voor het studentengedeelte. Amy geeft ons een inkijkje in het project.
“De meeste studenten komen nu van de Universiteit Utrecht, wat logisch is, want daar zitten wij ook. Maar we verwelkomen ook studenten van andere onderwijsinstellingen, bijvoorbeeld de Hogeschool Utrecht. Deze studenten voeren vervolgens op scholen werkzaamheden uit om scholen te ondersteunen en kennis te maken met het (werken in het) onderwijs. We vinden het belangrijk om te werken met een hele brede groep studenten, en niet met alleen studenten van lerarenopleidingen. Die komen immers toch al in contact met het onderwijs.” Voorbeelden van taken die de studenten op scholen uitvoeren zijn het assisteren in de les of bij practica, één-op-één ondersteuning bieden aan leerlingen, huiswerkbegeleiding geven voor kleine groepen leerlingen, het geven van ICT-ondersteuning, of andere administratieve taken verrichten. Welke taken een student verricht, is afhankelijk van de wensen van de school. Zo was er een school die specifieke ondersteuning zocht bij het bieden van leesbegeleiding en dit heeft een student toen opgepakt. Student op School voert eerst zelf een gesprek met de school om te achterhalen waar een student precies bij kan helpen, daar komt een vacature uit en daar wordt een student aan gematcht. Vervolgens vindt er een matchingsgesprek tussen school en student plaats.
Begeleiding studenten
De studenten krijgen op de universiteit een training die is opgesteld in samenwerking met de lerarenopleiding. De lerarenopleiding geeft deze training ook. Hier gaat het onder andere om basisvaardigheden didactiek en pedagogiek en studenten oefenen bijvoorbeeld praktijksituaties in een rollenspel. Gedurende de aanstelling op de school begeleidt Student op School de studenten door meerdere intervisiesessies per jaar te organiseren.
Pilot in het mbo
Tijdens de pilot vanuit de Onderwijsregio Midden Nederland Leert in 2025 wil Student op School gaan onderzoeken hoe dit concept ook op mbo-instellingen ingezet kan worden. Amy: “Momenteel doen we dit nog niet, maar het is zeker een interessante route om te verkennen. Zeker omdat de studenten uit het hoger onderwijs en de studenten van mbo-instellingen in leeftijd dicht bij elkaar staan en er op die manier een mooie samenwerking zou kunnen ontstaan.”
Win-win-winsituatie
Amy ziet het project als een win-win-winsituatie is. Er zijn namelijk opbrengsten voor zowel de studenten, als voor de schoolorganisaties, als voor de leerlingen in de school. “Voor de studenten is het een hele laagdrempelige manier om kennis te maken met het onderwijs, waardoor zij wellicht geïnspireerd raken om in het onderwijs te blijven werken en een lerarenopleiding te doen. Daarnaast hebben ze een mooie bijbaan. Voor een schoolorganisatie is het ook heel nuttig om een student in dienst te hebben, want de student kan net even die taken oppakken waar nu misschien wel een vaste docent voor wordt ingezet. De student zal natuurlijk geen lesgeven of zelfstandig voor de klas staan, maar kan wel taken oppakken die nu misschien blijven liggen. Daarnaast is een student voor de leerlingen op een school een fijne aanwezigheid, want zij krijgen extra ondersteuning. Daarnaast is de student gewoon een hele leuke begeleider, omdat er een klein leeftijdsverschil is en de student de belevingswereld van de leerlingen makkelijk kan begrijpen.”
Werkdrukverlichting
Student op School draagt bij aan de aanpak van het lerarentekort doordat het studenten laat zien hoe het is om in het onderwijs te werken. Dit kan hen inspireren om in deze sector te gaan of blijven werken. Amy vertelt dat ze studenten informeren over de mogelijkheden die er zijn binnen hun studies om zich te laten opleiden voor een baan in het onderwijs. Daarnaast creëert de inzet van studenten op scholen werkdrukverlichting voor het vaste personeel in de school.
Bijdrage Midden Nederland Leert voor pilotscholen
De onderwijsbesturen binnen Midden Nederland Leert kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan dit project in 2025. Het doel van de pilot is om 120 studenten voor minimaal 30 uur per student aan de slag te laten gaan op scholen in de regio Midden Nederland Leert. Voor de eerste 30 gewerkte uren van iedere student ontvangt de school een bijdrage van 50% van de personeelslasten vanuit de Onderwijsregio. Het uurtarief wordt berekend op basis van de kosten voor het salaris van de student, de kosten voor payrolldienstverlening (via Topselect), de kosten van matching/begeleiding en de kosten voor een VOG.
Aanmelden voor Student op School
Neem voor meer informatie over het project contact op met Midden Nederland Leert via contact@middennederlandleert.nl. Onderwijsbesturen kunnen hun school/scholen aanmelden voor het project via ingeschwartz@middennederlandleert.nl. Graag in de aanmelding aangeven welke school/scholen binnen het bestuur willen deelnemen en het aantal studenten dat de school/scholen aan de slag wil laten gaan. Vanuit het Student op School-project wordt er vervolgens contact gezocht met de school en wordt het matchingstraject in gang gezet.
Meer informatie over het project Student op School van de Universiteit Utrecht is te vinden via www.uu.nl/onderwijs/student-op-school.
Ook interessant
Bekijk allesNieuwe campagne over werken in het onderwijs: Werken met de Toekomst
Lees het persbericht over de nieuwe campagne.
Kandidaten Statushouders voor de klas ontvangen certificaat
Maandag 27 januari ontvangen kandidaten van Statushouders voor de klas hun certificaat. Maak kennis!
Terugblik één jaar Midden Nederland Leert
Terugblik op 2024
Over Midden
Nederland leert
Genoeg goede mensen voor de klas en in de school, dat is onze doelstelling. Ontdek hoe we dat doen.