Güven Celik is nog maar drieënhalf jaar in Nederland, maar staat inmiddels al ruim drie maanden voor de klas als docent wiskunde en rekenen bij Ithaka ISK in Utrecht. In zijn thuisland Turkije was hij docent wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Güven volgde het traject Statushouders voor de klas, een samenwerking tussen de scholen uit de onderwijsregio en de Hogeschool Utrecht. Marike Richters is coördinator van dit traject bij Midden Nederland Leert.

“Statushouders voor de klas was heel nuttig, omdat het onderwijssysteem in Turkije anders is dan in Nederland. Ook het lesgeven gaat anders. En natuurlijk de taal”, vertelt Güven. Marike vult aan: “Het traject is behoorlijk zwaar. In tien maanden tijd leren de deelnemers ontzettend veel, maar het is eigenlijk net als met je rijbewijs halen: daarna ga je het pas echt leren in de praktijk.”

Taal is cruciaal

De kandidaten die meedoen aan Statushouders voor de klas hebben een onderwijsbevoegdheid en zijn erg gemotiveerd om weer als docent aan de slag te gaan. Dat geldt ook voor Güven. In het azc wist hij al dat hij ook in Nederland als docent aan de slag wilde. Op verschillende scholen observeerde hij hoe het er in de Nederlandse klassen aan toe ging en hij werkte acht maanden als vrijwilliger bij ISK. “De eerste tijd vond ik het heel moeilijk. Mijn taalniveau was A2 en ik dacht dat ik nooit voor de klas zou kunnen staan. De docenten en leerlingen praatten snel. Een keer vroeg een docent aan mij of ik een leerling kon helpen. Ik zei dat ik dat wel wilde, maar dat ik de vraag niet had verstaan.” Door te blijven observeren en stage te lopen bij Het Nieuwe Eemland in Amersfoort ging zijn taalniveau echter omhoog. Uiteindelijk vroeg Güven of hij een keer zelf les kon geven. De leerlingen gaven hem positieve feedback en vonden dat hij duidelijk uitleg gaf. Dat vergrootte zijn zelfvertrouwen.

Goede begeleiding nodig

De laatste twee maanden van Statushouders voor de klas draaide Güven twee klassen zelfstandig. Dat viel in de smaak bij de leerlingen. “Dan vroegen de leerlingen aan de vaste docent of ze mij kregen of hem. Ik help de leerlingen graag en zorg ervoor dat ze hun aandacht het hele uur bij de les houden, bijvoorbeeld door ze even van plek te laten veranderen.” Inmiddels geeft hij vier dagen les, twintig uur per week. Marike: “Dit is een mooi succesverhaal. Niet iedereen begint meteen als docent. Veel kandidaten starten liever als onderwijsassistent en beginnen met twee dagen in de week. Als er ruimte is, kan dit natuurlijk worden uitgebreid. De hele dag in een andere taal en cultuur functioneren is heel hard werken, daar is vanuit scholen echt goede begeleiding bij nodig.” Gelukkig biedt ISK die. De eerste acht weken krijgen alle nieuwe docenten twee uur per week les om het schoolsysteem en alle nieuwe woorden te leren kennen. Ook zijn er twee mentoruren per week. Daarnaast bespreekt Güven zijn vragen met collega’s. De begeleiding van de deelnemers van Statushouders voor de klas vindt zoveel mogelijk plaats binnen leernetwerken in de onderwijsregio, waardoor de kwaliteit van de begeleiding goed geborgd is.

Niet te hoge verwachtingen

De eerste groep statushouders startte in 2022 met het traject en inmiddels is de vierde groep begonnen. Per keer zijn er zo’n dertien tot achttien kandidaten die meedoen. Marike begeleidt degenen die het traject afronden naar een duurzame baan, tenzij ze zelf een baan vinden, zoals Güven. Inmiddels heeft 80% van de kandidaten die het traject hebben afgerond een baan gevonden in het onderwijs. Güven heeft wel een advies voor scholen en kandidaten: “Het is echt wennen, dus zorg dat de verwachtingen van het eerste jaar niet te hoog zijn.” Marike beaamt dit. Güven besluit: “Dat ik nu als wiskundedocent werk in een andere taal maakt me trots. Het was bijzonder om dit traject te doen en om tijdens het sollicitatiegesprek te horen dat ik bij ISK mocht beginnen.”

Nog drie kandidaten

Op dit moment zijn er nog drie kandidaten die in januari 2025 het traject Statushouders voor de klas hebben afgerond die een baan zoeken. Het gaat om:

Meer weten over het traject Statushouders voor de klas? Of meer informatie over een van de drie kandidaten? Neem contact op met Marike via welkom@middennederlandleert.nl.