Sinds 1 februari staat Walter Hendriks acht uur per week voor de klas als leraar Nederlands bij Het Revius Lyceum Doorn. In zijn vorige leven was Walter personeelsmanager in het bedrijfsleven met behoorlijk wat vlieguren in het geven van trainingen. We gingen met hem en ketenregisseur Dieuwke de Milliano in gesprek over zij-instroom in de onderwijsregio Midden Nederland Leert.

Lesgeven aan dertienjarigen is echt iets anders dan trainingen geven op de werkvloer, ontdekte Walter al snel. “Het onderwijs is een totaal andere wereld waar ik mijn weg nog in moet leren vinden. Halverwege het schooljaar starten is uitdagend, want de klassen kennen elkaar al. Voor mij is het allemaal nieuw: de groepen, het lesgeven, de verschillende systemen en klassenmanagement.”

Breed oriënteren

Gelukkig hoeft hij het niet allemaal alleen uit te zoeken. Voordat hij zijn keuze maakte voor het Revius Lyceum heeft Walter zich breed georiënteerd. Daarvoor voerde hij onder andere verschillende gesprekken met Dieuwke. “Het is belangrijk dat zij-instromers een goed beeld hebben van hun eigen wensen en behoeften en de mogelijkheden en uitdagingen die er in de praktijk zijn. Een van de redenen dat zij-instromers uitvallen is dat ze zich niet goed genoeg hebben georiënteerd, maar meteen zijn begonnen met solliciteren. Waar iemand goed op z’n plek zit en het beste uit zichzelf kan halen, verschilt per persoon. Dit hangt samen met veel keuzes die je kunt maken: type onderwijs (vo/mbo/praktijkonderwijs), de doelgroep, grote of kleine scholen, visie op het onderwijs en een klik die je voelt met leidinggevende of collega’s bij een kennismaking. Ik geef advies, bied informatievoorziening en begeleid in te maken keuzes en oriëntatiemogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk op verschillende scholen te gaan kijken.”

Goede begeleiding

Dat is precies wat Walter deed. Van verschillende kanten kreeg hij bovendien het advies om de begeleiding op school goed te regelen. Dat speelde mee in zijn keuze voor het Revius Lyceum. “Het Revius is een opleidingsschool, dat gaf me een goed gevoel. Iedere week heb ik een gesprek met mijn begeleider en daarnaast sluit ik iedere woensdagmiddag aan bij een leernetwerk. Dat is heel waardevol. Ook de lesobservaties en de nabespreking zijn fijn, daar kan ik echt iets mee. Daarnaast is er nog genoeg wat ik zelf moet ontdekken. Over de verbeterpunten die ik hierin zie gaan we nog in gesprek.” Dieuwke vult aan dat het prettig is dat het Revius openstaat voor een laagdrempelige kennismaking met zij-instromers. “Dat geeft zij-instromers een beter beeld van wat ze kunnen verwachten. Eigen initiatief is ook belangrijk. Voordat Walter officieel aan de slag ging, heeft hij al meegekeken in de klassen, collega’s leren kennen en verdiepende gesprekken gevoerd. Zo ontstaat er een realistisch beeld.” Walter: “Ik voelde me heel welkom.”

Rol Midden Nederland Leert

Bij zij-instromers ziet Dieuwke vaak dat de beslissing voor de overstap samenhangt met wat terug willen doen voor de maatschappij door kennis over te dragen en bij te dragen aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie. “Als het onderwijs je trekt en intrinsiek motiveert, is de kans op succes groter, terwijl het een belemmerende factor kan zijn als je de overstap maakt omdat je huidige situatie je duwt.” Daarnaast helpt het als zij-instromers zich breed kunnen oriënteren, ervaringen kunnen opdoen en goede begeleiding krijgen. Het maakt de kans op een succesvolle samenwerking en afronding van de opleiding groter. Werkgevers kunnen voor zij-instromers subsidie aanvragen, dat maakt het financiële risico klein. Dieuwke: “Dit is waar we als onderwijsregio Midden Nederland Leert op inzetten: kwaliteit, samenwerking en de klant centraal. Vanuit een keten vanaf het moment van interesse tot en met de nazorg. Een kans voor de zij-instromer om te kunnen starten is hierbij cruciaal en de school profiteert daar ook van. Ook daarin denken we graag mee.” 

Bedankt voor de les

Het is voor zij-instromers belangrijk te weten welke opleidingsmogelijkheden er zijn en aan welke voorwaarden iemand moet voldoen. Dieuwke adviseert een zij-instromer over de beste route. Voor de een is dat een deeltijdtraject, voor de ander een PDG- of een ‘zij-instroom in het beroep’-traject. Walter heeft voor dit laatste gekozen, vanwege zijn werkervaring. In overleg met de HU, het Revius en Dieuwke is dat gelukt. Nu zit hij in zijn geschiktheidsonderzoek. “Meteen zelfstandig voor de klas is best intensief, maar ik doe meteen praktijkervaring op en dat vind ik leuk. Dieuwke adviseerde me mijn uren beperkt te houden, omdat lessen voorbereiden in het begin veel tijd kost. Daar had ze absoluut gelijk in. Maar wat is het leuk als een leerling me na afloop bedankt voor de les of als ik het enthousiasme zie waarmee leerlingen aan de slag gaan met een eigen journaal.”

Sparren over zij-instroom? Neem contact op met Dieuwke.