Opleiden in de school en inductie
Onderwijsregio Midden Nederland Leert creëert een toekomstbestendige educatieve infrastructuur. We richten ons op het opleiden, binnenhalen en behouden van studenten, zij-instromers, die vanuit een andere sector de overstap maken naar het onderwijs, statushouders en pas begonnen docenten. Door goede begeleiding in het inductieprogramma en door op te leiden in de scholen streven we ernaar vroegtijdige uitval te verminderen.
Ik wil hier meer over wetenKetenaanpak werving, oriëntatie en matching
We streven binnen Midden Nederland Leert naar het verhogen van de zij-instroom door een integrale ketenaanpak met één centraal loket voor werving, matching en opleiding. De belangrijkste punten van deze aanpak zijn:
- Implementatie van een ketenbenadering van werving tot nazorg;
- Positionering van één loket binnen Midden Nederland Leert als regionaal aanspreekpunt;
- Aanstelling van een ketenregisseur;
- Opzetten van een vervangingspool voor vo en mbo;
- Betrekken van diverse studentengroepen bij onderwijsactiviteiten voor niet-leraartaken;
- Creëren van een garantiefonds voor zij-instromers en statushouders;
- Ontwikkelen en uitvoeren van een communicatiecampagne gericht op potentiële nieuwe leraren.
Lees er meer over in het plan van aanpak. Of neem contact op met de ketenregisseur voor meer informatie.
Neem contact op met de ketenregisseurDGDD/Co-Teach
Project Co-teach/DGDD is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht en Midden Nederland Leert. Dit project verzorgt Informatica-examenonderwijs met door vakdidactici ontwikkelde digitale modules en gastdocenten uit het bedrijfsleven. Met gebruik van deze Co-Teaching-onderwijsstrategie kunnen leerlingen onder begeleiding van een anders-bevoegde docent toch hun Informatica-eindexamen behalen. Daarnaast wordt er een leerlijn digitale geletterdheid ontwikkeld die modulair is opgebouwd. Deze leerlijn neemt de (nieuwe) kerndoelen digitale geletterdheid als uitgangspunt en kan flexibel ingezet gaan worden voor onderwijs in digitale geletterdheid. Meer informatie
Schoolleidersacademie
Midden Nederland Leert wil het schoolleiderstekort in het voortgezet onderwijs aanpakken met een Schoolleidersacademie. Regionale samenwerking is het sleutelwoord hierbij. Voordelen van deze aanpak: samen kunnen we makkelijker zorgen voor voldoende nieuwe aanwas voor stagetrajecten en kunnen we de begeleiding van nieuwe talenten goed vormgeven. Daarnaast is het mogelijk om professionaliseringstrajecten op maat in te richten en te leren in schooloverstijgende netwerken. Ook kunnen we regionale SHRM-afspraken maken over werkgelegenheid, instroom en uitstroom van schoolleiders en we benutten de bestaande infrastructuur breder voor het doorlopend leren en professionaliseren. De academie wil samenwerken met bestaande trajecten van huisacademies en landelijke initiatieven zoals de VO-Academie, en zo optimaal gebruik maken van reeds ontwikkelde kennis en expertise.